Kada se radi o odabiru pravog profesionalnog alata treba posebno voditi računa o bezbednosti okoline, ali isto tako i korisnika alata. Korišćenjem neodgovarajućeg alata u opasnim sredinama može doveesti do velikih havarija i povreda na radu. Enel Alati vam zato nude specijalnu seriju nevarničećeg alata koji je bezbedan za korišćenje u eksplozivnim sredinama. Bez obzira na način korišćenja, kontakt ovog alata i drugih elemenata neće dovesti do iskrenja što može biti veoma opasno pri radu u okruženjima kao što su naftne bušotine, eksplozivne sredine, rad sa zapaljivim gasovima i slično. Ovaj alat je izrađen od legura bakra, berilijuma i aluminijuma i poseduje karakteristike koje su neophodne za rad u opasnim sredinama.


Berilijum bakar (BeCu), takođe poznat kao bakar berilijum (CuBe), je legura bakra sa 0,5—3% berilijuma, a ponekad i drugih elemenata. Berilijumski bakar kombinuje visoku čvrstoću sa nemagnetnim i neiskrećim kvalitetima koje poseduju ovi elementi. Ima odlične osobine obrade i oblikovanja metala. Alat od legura bakra i berilijuma se primenjuje u specijalnim okruženjima i poznat je kao alat koji se koristi u opasnim okruženjima, koristi se za proizvodnju preciznih mernih uređaja, za metke i vazduhoplovstvo. 


Osobine

Berilijum bakar je duktilna, zavariva i obradiva legura. Otporan je na ne-oksidujuće kiseline (na primer, hlorovodonična kiselina ili ugljena kiselina), na razgradive plastične proizvode i na abrazivno habanje. Može se termički obrađivati radi povećane čvrstoće, trajnosti i električne provodljivosti. Berilijum bakar postiže najveću snagu (do 1400 MPa) bilo koje legure na bazi bakra.Opasnost po zdravlje

U čvrstom obliku i kao gotov proizvod, berilijum bakar ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.Primena

Berilijumski bakar je legura obojenih metala koja se koristi u oprugama, opružnoj žici, ćelijama za opterećenje i drugim delovima koji moraju zadržati svoj oblik pod ponavljajućim naprezanjem i naponom. Ima visoku električnu provodljivost i koristi se u niskonaponskim kontaktima za baterije i električne priključke.

Berilijumski bakar nije iskričav ali je fizički čvrst i nemagnetičan, tako da ispunjava zahteve ATEX direktive za zone 0, 1 i 2. Odvijači, klešta, ključevi, hladna dleta, noževi i čekići su dostupni za rad u eksplozivnim okruženjima, kao što su naftne platforme, rudnici uglja i silosi. Alternativni metal koji se ponekad koristi za nevarničeće alate je aluminijum bronza. U poređenju sa čeličnim alatima, alati od berilijum bakra su skuplji, ne toliko jaki i izdržljivi, ali svojstva berilijumovog bakra u opasnim sredinama mogu prevagnuti nad ovim nedostacima.


Našu ponudu nevarničećeg alata možete videti na linku našoj stranici NEVARNIČEĆI ALAT I OPREMA ili nam Vaš zahtev možete poslati na web@eneldoo.rs