U metalurgiji, nerđajući čelik, takođe poznat kao inoks čelik, je legura čelika sa najmanje 10,5% sadržaja hroma po masi.


Nerđajući čelik se ističe svojom otpornošću na koroziju i široko se koristi za rukovanje hranom i proizvodnju pribora za jelo među mnogim drugim primenama. Nerđajući čelik se koristi za alate otporne na koroziju.


Nerđajući čelik ne korodira, rđa ili prlja vodom kao što to čini običan čelik. Međutim, on nije potpuno otporan na mrlje u okruženjima sa niskom količinom kiseonika, visokim salinitetom ili lošom cirkulacijom vazduha.
Postoje različiti tipovi i proizvodi od nerđajućeg čelika izrađene specijalno kako bi odgovarale okruženju u kom legura mora da traje. Nerđajući čelik se koristi tamo gde su potrebna svojstva čelika i otpornost na koroziju.
Nerđajući čelik razlikuje se od ugljeničnog čelika u količini hroma koji sadrži. Nezaštićeni ugljenični čelik rđa lako kada je izložen vlažnom vazduhu. Ovaj sloj oksida gvožđa (rđa) je aktivan i ubrzava koroziju tako što olakšava stvaranje više oksida gvožđa. Pošto oksid gvožđa ima manju gustinu nego čelik, sloj se širi i ima tendenciju da se ljušti i otpada. U poređenju sa tim, nerđajući čelik sadrži dovoljno hroma za pasivizaciju, formirajući inertni sloj hromovog oksida na površini. Ovaj sloj sprečava dalju koroziju blokiranjem difuzije kiseonika na površinu čelika i sprečava širenje korozije u masi metala. Pasivacija se javlja samo ako je udeo hroma dovoljno visok i prisutan je kiseonik.


Otpornost na koroziju i prljanje koju nerđajući čelik poseduje, lako održavanje i poznati sjaj čine ga idealnim materijalom za mnoge primene. Od ove legure se prave kalemi, limovi, ploče, šipke, žice i cevčice za upotrebu u posuđu, priboru za jelo, kućnoj opremi, hirurškim instrumentima, velikim aparatima, industrijskoj opremi (na primer, u rafinerijama šećera) kao i u automobilskoj i vazduhoplovnoj industriji i građevinskom materijalu u velikim zgradama. Rezervoari i cisterne za prevoz soka od pomorandže i druge hrane često su napravljeni od nerđajućeg čelika zbog otpornosti na koroziju. To takođe utiče na njegovu upotrebu u komercijalnim kuhinjama i postrojenjima za preradu hrane, jer se može očistiti parom i sterilisati i prlja se kao ni druge površine.


Upravo ove karakteristike čine nerđajući čelik idealnim materijalom za profesionalni alat koji će dugo trajati i odgovoriti na sve uslove rada. Pogledajte ponudu alata od nerđajućeg čelika u kategoriji Materijal na sajtu Enel alati d.o.o.